top of page

Saskia Schalekamp - Aletta Jacobs & Hedy Lamarr

Saskia Schalekamp schreef een brief aan Aletta Jacobs, namens jonge moeders met de vraag om raad. Want hoe ga je als vrouw om met de uitdagingen van deze tijd? 'Beste Aletta' stond in de finale van Art Rocks en is opgenomen in de vaste audiocollectie van het Groninger Museum.

 

Aan uitvindster & Hollywood diva Hedy Lamarr wijdde zij ook een brieflied, want wist u dat Hedy de communicatietechniek uitvond, waar wij nu nog steeds gebruik van maken met mobiel bellen & wifi?

Louise Hensen - Ayaan Hirsi Ali & Nina Simone

"Tolerance of intolerance is cowardice". Ayaan Hirsi Ali is een Amerikaans-Nederlandse feministe, auteur, voormalig politica en moeder. De felle voorvechtster van vrouwenrechten keerde zich tegen het geloof van haar jeugd. Ayaan ontvangt (doods)bedreigingen en kritiek uit alle hoeken van de samenleving , maar laat zich daardoor niet tegenhouden. In haar lied neemt zangeres Louise Hensen het op voor deze krachtige vrouw.

Louise is al van jongs af aan gefascineerd door 'highpriestess of soul' Nina Simone. Een vrouw die vele pieken en dalen in haar leven heeft gekend en met haar muziek de wereld in beroering bracht en nog steeds brengt. Sinds enkele jaren zingt Louise repertoire VAN Nina Simone, dus hoog tijd om een lied OVER deze diva te schrijven!

Izaline Calister - nieuwe leden van de KNAW

Izaline Calister maakte een nummer voor de nieuwe leden van de KNAW. Aan het bonte gezelschap dat nieuw mocht toetreden legde ze fijntjes uit wat het lidmaatschap van de KNAW eigenlijk nou echt betekent. “Dit is die academie vol briljante breinen, wat een eer om daar nu één van te zijn en te zijn verkozen, ’t is om te blozen. Na al dat harde werken zonder tussenpozen.

Steeds publiceren en onderzoeken en geld en mankracht ritselen zonder te vloeken, oh yeah.

 

Izaline Calister is een getalenteerde en veelzijdige zangeres, componiste en tekstschrijfster met een geheel eigen muzikale stijl. Haar muziek is een fusie tussen de traditionele muziek van haar geboorte-eiland Curaçao en jazz met Afro-Caribische invloeden. Deze Edison winnares (CD Speransa, 2009) staat al jaren in het theater met persoonlijke, muzikale voorstellingen. 

Margriet Sjoerdsma - Laura Dekker

Uitzonderlijke talenten als ‘Zeilmeisje' Laura Dekker die in haar eentje de wereld rond zeilde moeten we toejuichen! Lang leve grote dromen en weg met de betutteling van de Nederlandse overheid! Hoog tijd voor een ode aan deze bijzondere vrouw die haar grote droom volgde én realiseerde. Margriet Sjoerdsma zingt en schrijft, oogstte de afgelopen 2 jaar succes met meer dan 80 concerten met A Tribute to Eva Cassidy en staat nu in de theaters met haar eigen songs. In 2017 komt haar vijfde plaat uit. Foto door Karin van Gilst.

Annemarie Maas - Margaret Thatcher & Mercedes Sosa

De hilarische aflevering van het BBC programma Spitting Image is me altijd bijgebleven als ik aan Margaret Thatcher denk, de ondoorgrondelijk Britse, stijve, trotse, getalenteerde, erudiete en ook discutabele maar zeker Fiere Vrouw die op late leeftijd al die kennis en gepolijste attitude weer moest prijsgeven aan moeder natuur. 

 

Op een goeie dag liet iemand Mercedes Sosa klinken. Die bezielde helende stem; ik werd diep geraakt. Het was een life opname van Gracias a la Vida. Later leerde ik dat deze Fiere Vrouw in 1979 tijdens een optreden op het podium werd gearresteerd, samen met haar hele publiek. Na 3 jaar ballingschap keerde ‘de stem van de stemlozen’ terug om opnieuw de harten van haar volk te vullen.

Rosa Mee - Anouk

Anouk.

Vind ik een heel cool, tof, mooi mens. 

Ze blijft dicht bij zichzelf, is gewoon wie ze is: een ras artiest: "muziek moet uit je ziel komen".  Thuis zes kinderen. En nog een doses humor:" iemand zei ooit: Goh wat kan jij leuk zingen, toen ben ik het gaan proberen: en het is best aardig gelukt...". 

Mevrouw Tamara - Samantha Smith

In 1982 stuurde de tienjarige Samantha Smith een brief naar Yuri Andropov. Ze sprak haar zorgen uit over de mogelijke kernoorlog tussen SU en VS, waarna hij haar uitnodigde Moskou te bezoeken. Mevrouw Tamara speelt een nummer over Samantha Smith (geschreven met Eins Zwei Orchestra). Zij was DBSSW-finaliste en voor haar debuutalbum werkte zij met Anne Soldaat en een orkest.

Bird in a glasshouse - Bushra Al Fusail

Ondanks dat het in Jemen voor vrouwen verboden is, roept de jonge fotojournaliste Bushra haar landgenotes via Facebook op om te gaan fietsen. Ze post de foto’s van de fietsrit en boze reacties volgen. Nog geen dag later vullen foto’s van Yeminitische vrouwen op hun fiets van over de hele wereld haar facebookpagina. Bird in a Glasshouse (Femke Ravensbergen) won dit jaar de finale van Art Rocks met 'Multiplied'.

Barbara Breedijk - Neelie Kroes & Frida Kahlo

"Kan niet of dit gaat niet lukken komt in mijn woordenboek niet voor" zegt Neelie Kroes. Ze is een voorbeeld voor vrouwelijke ondernemers, ze moedigt ons aan om meer lef te tonen en om onze valse bescheidenheid te laten varen. Na een carrière als politicus, is Neelie nu ambassadeur van een jonge StartUp Delta. Neelie vindt daar de perfecte aansluiting, want ze heeft nog steeds het enthousiasme van een jonge starter! Met haar liedjes was Barbara te horen op radio 2 stond in de finale van de Grote Prijs van Nederland. FOTO: Vincent Basler

Snowapple - Maria Callas & Isabelle Eberhard

Drie zangeressen brengen een serenade aan Operadiva Maria Callas. Het levensverhaal van 'La Divina' leest als een Opera: zowel dramatisch als inspirerend. Snowapple vraagt zich af of dit talent haar redding was of juist haar ondergang. 

De tweede fiere vrouw is Isabelle Eberhardt. Deze schrijfster met een grenzeloos vrijheidsgevoel bekeerde zich tot de Islam en trok, verkleed als man, door Noord-Afrika. Snowapple onderzoekt haar levenskeuzes, in het licht van de huidige wereldlijke ontwikkelingen.

Christel Meijer - Majoor A.M. Bosshardt & Nina Hagen

Christel bezingt het geliefde boegbeeld van het Leger des Heils. ‘Haar persoonlijkheid ontwapent. Of ze nu op bezoek was bij de majesteit, de rug van een verslaafde waste of een prostituee een glimlach gunde, overal was zij de vrolijke heilssoldate. De vrouw wiens leven geheel in teken stond van anderen, bleef vrijgezel. Maagd op de Wallen. Intrigerend gegeven voor een lied.’

Camille Claudel. De naam van deze beeldhouwster zal altijd in één adem worden genoemd met die van haar meester én minnaar, Auguste Rodin. Haar sensuele beelden vol levenskracht tonen echter het werk van een groot kunstenares met een eigen identiteit.

Renske Taminiau - Rosa Parks & Lulu

Rosa Parks was de eerste zwarte vrouw die haar stoel niet wilde opgeven voor een wit iemand in gesegregeerde bussen in Montgomery op 1 december 1955. Zij was als fiere vrouw de eerste die een hele bussenboycot movement startte. Dit inspireerde Renske Taminiau om een brieflied aan Rosa te schrijven. Met haar blije stem en frisse jazzpop stond Renske in Paradiso, maar ook op het North Sea Jazz Festival en veel andere pop- en jazzpodia. Ze bracht twee albums uit: 'Move on' en 'Waiting to be told'

Little Tree - Daphne & Soeur Sourire

Gefascineerd door de kleinst mogelijke bezetting om tot samenspel te komen, richtten zangeres Evelien de Weger en basgitariste Sophie van Eck dit duo op. Daphne is een nimf uit de Griekse mythologie die zich in een boom liet veranderen zodat de verliefde Apollo haar met rust zou laten. Een dappere daad, waarmee ze haar lot in eigen hand nam. En een leven als boom in een vredig bos, even heerlijk wifi-loos, dat klinkt eigenlijk best lekker… 

 

Soeur Sourire was een Belgische kloosterzuster die totaal onverwachts een wereldhit scoorde met het nummer „Dominique”. Het leven van deze dappere vrouw, met moderne opvattingen over o.a. homoseksualiteit en gezinsplanning, werd toch bepaald geen succesverhaal. Foto: Leonie C. Meine Jansen

Anke Timmer - Joni Mitchell

Nog voordat Anke aan het conservatorium studeert, krijgt ze van haar muziekdocent een cassettebandje met de opdracht: ‘ga maar luisteren’. Wat er op dat tapeje staat vertelt hij niet, geen stickers, geen titels. Ruim een jaar verder ontdekt ze dat deze stem en liedjes toebehoren aan Joni Mitchell. Vanaf dan gaat Anke op zoek naar Mitchells’ werk, om te leren van de kleurrijke liedjes die ze heeft gemaakt. En nu… 15 jaar later, nu Anke zelf op de planken staat met haar eigen muziek, is het tijd een lied te schrijven aan Joni, één van de meest authentieke en wonderschone songwriters.

Sylvia Maessen - Tullia d'Aragona & Angela Merkel

De Italiaanse dichteres Tullia d'Aragona(c. 1510-1556) was een van de invloedrijkste courtisanes uit haar tijd. Zij schreef gedichten en organiseerde salons waar de literaire elite bij elkaar kwam. Sylvia componeert een klassiek brieflied aan Tullia d'Aragona voor stem en het saxofoonkwartet Syrène.

 

In 2005 werd Angela Merkel tot bondskanselier verkozen, als eerste vrouw in de geschiedenis van Duitsland. Sylvia Maessen componeerde kleinkunst / jazzmuziek bij het brieflied (tekst Wendela de Vos) Tussen honderd mannen.

Anne-Maartje Lemereis - Astrid Lindgren

Als Anne-Maartje vroeger bang was dacht ze aan Pippi Lankous; Pippi was weliswaar klein, maar mooi wel de sterkste persoon op de wereld. Astrid kleurde niet alleen onze kinderjaren met de prachtigste verhalen, ze nam het ook haar leven lang actief op voor kinderen, dieren en het milieu. En wisten jullie dat ze is begraven op internationale vrouwendag – 8 maart 2002?

Senna Black - Muriel Wright & Janis Joplin

Behalve James Bond creëerde schrijver Ian Fleming nog een icoon uit fictie: de Bond-girl. Als model gebruikte hij Muriel Wright, zijn te jong gestorven geliefde van voor de Tweede Wereldoorlog. Ik raakte geïnspireerd door een zwart-wit foto van lang geleden en vraag me af, was ze, zoals Fleming ooit zei, echt ‘too good to be true’? 

Tetary, een 24-jarige Hindostaanse moslima die als dwangarbeider werkte in Suriname, was de leider van de opstand op plantage Zorg en Hoop in 1884. Tijdens de opstand werd ze vermoord door de kolonisator met een kogel door haar hoofd en is haar naam in de vergetelheid geraakt. Met dit brieflied willen we haar herinneren, als leider, als strijder, als inspiratiebron tegen onderdrukking en uitbuiting, als fiere vrouw. 

“Mijn moeder is één van mijn grootste inspiratiebronnen. De waarden die zij mij heeft meegegeven van moeder tot dochter hebben mij gevormd tot de vrouw die ik nu ben. Daarin stonden zelfverzekerdheid, onafhankelijkheid en vrouwelijke kracht centraal. De wijze lessen van mijn moeder hebben geleid tot het nummer “Armed & Sexy”, waarin de kernboodschap is: kennis is jouw sterkste wapen.”

Noortje Braat - Baraa Aantar & Sophie Hilbrand

Mijn Fiere Vrouw is Baraa Aantar. Ze is 10 jaar en haar wijk in Damascus is verwoest. Nu is ze juf op haar eigen schooltje in het kamp in Libanon, want scholen zijn daar niet. Baraa laat zien dat compassie, samen delen en pragmatische oplossingen altijd mogelijk zijn. We moeten meer naar kinderen luisteren.

 

Prachtvrouw Sophie Hilbrand ging in haar programma 'Sophie in de kreukels' op onderzoek naar de levendige praktijk van het spuiten van botox en 'fillers' in lippen, wangen, wallen en andere kreukbare plekken. Als stralend middelpunt kwam ze tot de conclusie er zelf nu niet aan te beginnen. Gelukkig maar. Laten we deze Fiere Vrouw als rolmodel nemen. Er is al genoeg nep in deze wereld. Foto Noortje - Jaap Reedijk

Helen Botman - Maya Angelou

Dr. Maya Angelou is een inspiratie voor mij - en velen; ze was schrijfster, dichter, mensenrechtenactiviste, danseres, zangeres, actrice en de wijze dochter van Vivian Baxter. Op een dag - roderijstdag - zei Vivian tegen Maya: 'Kindje, ik heb nagedacht en nu weet ik het zeker. Jij bent de meest fantastiche vrouw die ik ooit heb ontmoet...goedhartig en heel intelligent...Mevrouw Eleanor Roosevelt, dokter Mary McLeod Bethune en mijn moeder... ja, in die categorie hoor je thuis. Kom hier, geef me een zoen.' Uit: 'Brief aan mijn dochter'. Foto: Anouk de Kleermaeker

Mik Kruijswijk - Marjanne Kweksilber & Amy Winehouse

Anne Mieke heeft naast haar opleiding jazz-zang aan het conservatorium ruim 10 jaar klassieke zangles gehad van Marjanne Kweksilber. Ze beschouwde Marjanne als een goeroe, van wie ze ontzettend veel heeft geleerd. Daarnaast bouwden de twee vrouwen een zeer warme band met elkaar op. Helaas overleed Marjanne in 2008 op 64- jarige leeftijd aan leukemie. Anne Mieke luistert nog vaak naar de CD's van Marjanne, waarop ze Bach en Beethoven zingt, maar ook Satie.

Wendela de Vos - Virginia Woolf & Eva Jinek

Virginia Woolf was een van de belangrijkste Engelse schrijvers van de 20e eeuw. Met kritische ideeën over de positie van de vrouw. Zij schreef o.a. ‘Een kamer voor jezelf’ (1929). Sylvia Maessen componeerde hedendaags klassieke muziek bij Dear Virginia, uitgevoerd door het Syrène saxofoonkwartet.

Eva Jinek (1978, USA) kwam pas op haar 11-de naar Nederland. Zij kreeg een on-Hollandse boodschap mee: Probeer altijd de beste te zijn. Voor haar is ieder optreden topsport. Wendela schreef de tekst Frontrunner.

Barbera van der Kaay - Eva Cassidy

Gefascineerd door de wereld om haar heen verwerkt Barbera haar gedachtes en verlangens in haar liedjes. Spitsvondige rijmen en scherpe waarnemingen combineert zij in een programma waarin ze de mensen naar zich toe trekt, zichzelf begeleidend op de gitaar. Barbera werd geraakt door de stem van Eva Cassidy en ze herkent zichzelf ook in deze eigenzinnige zangeres. Barbera heeft gespeeld in producties van Albert Verlinde en was afgelopen seizoen te zien in het programma De Beste Singer Songwriter van Nederland. 

Mirthe Bron - Marylin Monroe

De ultieme sexbom, het domme blondje én de actrice die op haar 36e aan een overdosis bezweek. Norma Jeane Mortenson had een tragische jeugd: van weeshuis naar pleeggezin, van pleeggezin naar een munitiefabriek, op haar 16e trouwde ze met een pin-up fotograaf en drie jaar later verliet hij haar.Dó gentlemen prefer blondes? Are diamonds really a girls’ best friend? Norma Jeane wist wel beter maar zocht een uitweg uit deze liefdeloze wereld waarin niemand haar wilde hebben en vond: Marilyn Monroe! Foto Karen Sheffers

Debbie Helaha - Betje van Beeren & Shonda Rhimes

Betje van Beeren, oprichtster van café het Mandje in Amsterdam. Openlijk uitkomend voor haar homoseksualiteit creëerde ze een plek waar iedereen welkom was en nog steeds is. Met haar brieflied eert Debbie, niet alleen een stoere vrouw waar niet mee te sollen was, maar ook de strijd voor de gelijkheid van iedereen.

Shonda Rhimes (1970) is een van de succesvolste bedenkers, schrijvers en producenten van diverse TV-series en films, waarin fiere vrouwen de hoofdrol spelen. Ze streeft er altijd naar om haar fictieve wereld een afspiegeling te laten zijn van de diversiteit in de echte wereld.

Lotte Horlings - Jeanne d’Arc

Als klein meisje was Lotte al gefascineerd door Jeanne d’Arc. Dat stoere jonge meisje dat meevocht en zelfs legers aanvoerde in de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland. Gestuurd door de stemmen van heiligen die zij hoorde, ging dappere Jeanne de strijd aan. En hoe! Helaas liep het zeer triest af voor deze dame, dus de hoogste tijd voor een brieflied. Foto: Rommenphotography

Jacqueline van der Zee - Etty Hillesum

‘De muzikale lezingen, het spelen, zingen en schrijven rondom mijn heldinnen … ze zijn allemaal begonnen met de Joodse schrijfster Etty Hillesum (1914 - 1943). Als twintiger raakte ik al gefascineerd, geïnspireerd, en ontroerd door haar boeken, brieven en teksten. Pas veel later begon mijn eigen persoonlijke en artistieke zoektocht dankzij haar levensverhaal en bewustzijnsproces zelf ook vorm te krijgen. Haar gedachtegoed, kracht, de overwinning van haar angsten en de volharding in haar strenge zelfreflectie tijdens de Tweede Wereldoorlog, vormden voor mij een permanent aanwezige inspiratiebron.'

Please reload

bottom of page